Vrouwen rechten

Sociale bewegingen zoals #Metoo, #Wijoverdrijvenniet #BalanceTonPorc en degene die hieruit volgden: #BalanceTonSport, #MeTooInceste, #MeTooGay of #PayeTonPinard, hebben nooit eerder vertoonde zichtbaarheid gebracht voor bewegingen ter bestrijding van gendergeweld. Die hebben de grootte van het geweld dat vrouwen thuis, in de sport, in de straten, in het openbaar vervoer of tijdens het feesten meemaken, publiekelijk bekend gemaakt.

De aanhoudende loonkloof tussen mannen en vrouwen, het glazen plafond, de plakkende vloer die vrouwen blijven ondergaan, meerdere gevallen van feminicide, zijn slechts enkele voorbeelden van de nood om een geïntegreerd beleid voor gelijkheid van mannen en vrouwen te voeren. Beleid gericht op gendergelijkheid is natuurlijk niet nieuw. Feministische verenigingen mobiliseren zich sinds decennia om nieuwe rechten te veroveren. Dit maatschappelijk middenveld is permanent in groei en vernieuwt voortdurend haar actiemodus om aan nieuwe behoeften te beantwoorden, sinds de “Marches exploratoires” die in de jaren 80 opkwamen tot de “Colleuses” van de jaren 2020. Tegelijk zagen we een toenemende professionalisering van feministische bewegingen die meerdere rapporten, studies en enquêtes tot de beschikking van de politici stelden, en waren we getuige van de verschijning van genderkwesties als een erkend onderwerp voor academische studies. Het is van groot belang om dit waardevol werk te ondersteunen.

Tijdens mijn mandaat wil ik een verschil maken door een wilskrachtig beleid uit te stippelen dat structurele en historische ongelijkheid gaat bestrijden op basis van de CEDAW, het Verdrag van Istanbul en het evaluatierapport van GREVIO.

 

Internationale dag van de rechten van de vrouw: programma maart

Internationale dag van de rechten van de vrouw: programma maart

Al meer dan 100 jaar is 8 maart een dag die in het teken staat van vrouwen. Duizenden mensen over de hele wereld komen hun huis uit om vrouwen te eren en hun rechten en gendergelijkheid op te eisen. Ondanks de vele vorderingen op het gebied van gelijkheid is de strijd...

Limburg krijgt eigen Zorgcentrum na Seksueel Geweld

Limburg krijgt eigen Zorgcentrum na Seksueel Geweld

Op maandag 27 februari 2023 opent het Zorgcentrum na Seksueel Geweld Limburg (ZSG Limburg) de deuren. In het centrum kunnen slachtoffers uit Limburg van seksueel geweld zich 24uur op 24 uur en 7 dagen op 7 aanmelden voor medische zorg en psychische ondersteuning....