Sarah Schlitz, federaal staatssecretaris voor gelijke kansen reageert op de racistische uitlatingen tijdens de match Anderlecht-Brugge: “Vincent Kompany is een rolmodel en een idool voor velen. De racistische uitlatingen zijn een absoluut dieptepunt voor de voetbalwereld, maar zijn jammer genoeg ook een afspiegeling van wat gebeurt in heel onze samenleving. Dit is geen geïsoleerd incident. Wat Kompany en zijn team gisteren meemaakten, is een trieste dagelijkse realiteit voor velen. In de sport en daarbuiten. We moeten dit niet enkel veroordelen, maar ook handelen.”
Vandaag heeft mijn kabinet overlegd met de ProLeague. De ProLeague heeft zich reeds eerder bondgenoot verklaard in de strijd tegen racisme. Dat is een belangrijk signaal, want woorden en hashtags alleen volstaan niet. Door racisme enkel te veroordelen, gaat het nog niet weg. Sinds deze maand is de samenwerking tussen de ProLeague en de kazerne Dossin operationeel. Supporters die over de schreef gaan, kunnen bij wijze van sanctionering een traject in Dossin opgelegd krijgen. Dit geldt niet alleen voor daders van racisme, maar ook van seksisme, antisemitisme, homohaat enzovoort. Het lijstje van problematische uitlatingen in de voetbalstadia is lang, hopelijk is het aantal problematische supporters dat naar Dossin doorverwezen wordt, hieraan evenredig. Aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond en de clubs om hierin mee hun verantwoordelijkheid op te nemen.
De marge voor verbetering is enorm. Het was schokkend om gisteren na de match de gebroken Kompany zijn interview te zien. Nog schokkender is het dat dit zich doorheen twee keer 45 minuten heeft kunnen afspelen. Waarom werd de match niet eerder stilgelegd? Waarom werden de vakken van de desbetreffende racistische supporters niet leeggemaakt? Zullen de daders van gisteren aan de hand van getuigen en camerabeelden geïdentificeerd en gesanctioneerd worden? Als racisme inderdaad geen plaats heeft in de stadia, kan een (levenslang) stadionverbod dan bespreekbaar gemaakt worden? Welke sancties komen er voor clubs die hun supporters zich keer op keer laten misdragen?
De lijst met vragen is langer dan de lijst met antwoorden. Pas als deze antwoorden er komen, zal het anti-racismebeleid binnen de voetbalwereld echt geloofwaardig worden. Daar wil ik de komende jaren vanuit mijn bevoegdheid aan bijdragen. Ik denk bijvoorbeeld aan meer gespecialiseerde begeleidingsprogramma’s, waarbij ik graag de samenwerking wil en uitwisseling van expertise wil faciliteren met partners die reeds betrokken zijn bij mijn beleid, zoals anti-racisme organisaties, de joodse gemeenschap, het IGVM, de LGBTQI+-koepels, enzovoort. Een andere werf is de aanpak van online supportersfora, waar deze vormen van haatdragend taalgebruik eveneens in opmars zijn. Tijdens de loop van deze week zullen de ProLeague en ik onze samenwerking verder concretiseren.
“Ik bedank alvast de vele spelers en maatschappelijke actoren die zich de voorbije uren uitspraken in deze strijd. Jullie maken duidelijk dat het zo niet verder kan. Hoe triest ook de gebeurtenissen, nu is er een momentum. Hopelijk komen na de woorden, nu ook de daden van de betrokken sector.”